Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kastoria – město kostelů

Malebná a skromná Kastoria ležící v západní Makedonii, na úzkém poloostrově vybíhajícím do stejnojmenného jezera, je Řeky považována za nejkrásnější město v zemi. Toto asi 20 tisícové město ukrývá totiž nejeden poklad. Může se pochlubit jak nádhernou okolní přírodou, kopcovitou krajinou, tak řadou kulturních i historických památek.

Název města je odvozen z řeckého slova „kastoria“, což v překladu znamená „bobři“. Bobří kožešiny město proslavily natolik, že bylo od 17. století považováno za hlavní středisko obchodu s kožešinami v zemi. Jelikož byli bobři obývající zdejší končiny loveni po dlouhou dobu ve velkém, došlo koncem 19. století k jejich úplnému vyhubení. Kožešníci však začali kožešiny dovážet ze vzdálenějších končin a pokračují ve svém obchodu dodnes. Stále se zde šijí kožichy, rukavice, klobouky a další kožené výrobky. Některé výrobky jsou určeny k prodeji ve zdejších obchodech, jiné se vyvážejí do zahraničí.

Kastoria - řecké město

Dějiny Kastorie sahají až do antiky, kdy byla známá pod názvem Celetum. Okolo roku 200 před Kristem bylo město obsazeno Římany. Ve středověku pak fungovalo jako obranný bod mezi Byzantskou říší a královstvím Epirus. V letech 1331 – 1380 připadlo Srbskému císařství a během První Balkánské války v roce 1385 jej získala Osmanská říše. V její moci byla Kastoria až do roku 1912. Za tu dobu se zde zakořenila tradiční ortodoxní církev, ale útočiště tu nalezla i židovská komunita, vyhnaná v 17. stol. ze Španělska. Židé významně přispěli k rozvoji města, šlo totiž o vzdělané a bohaté měšťany. Během II. světové války bylo veškeré židovské obyvatelstvo odvezeno do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau, odkud se vrátilo pouze 35 lidí.

Kastoria - řecké město

Městečko je protkáno řadou dlážděných uliček a skrytých průchodů, proto v něm člověk poměrně snadno ztratí orientaci. Situaci ztěžuje také fakt, že je Kastoria téměř ze všech stran obklopena vodou. Kdo ji navštíví poprvé, zcela jistě zabloudí. Bezduché toulání městem má však i své výhody, narazíte při něm totiž na taková místa, která byste jinak ani s mapou nenašli. Ve spleti uliček v západní části města se ukrývá neuvěřitelných 54 byzantských kostelů, z nichž některé jsou staré více než tisíc let. Tak velký počet kostelů mohl vzniknout jen díky příjmům, které plynuly ze zpracování a obchodování s kožešinami. Původně jich zde však stávalo ještě mnohem více, v dobách největší slávy se město honosilo hned 72 svatostánky. I když zvenčí nejsou kostely nijak zdobné, v jejich interiérech se dochovaly pěkné byzantské ikony vyřezávané ze dřeva a zdobené zlatem, ikonostasy i původní fresky.

Kastoria - řecké město

Jedním z nejvýznamnějších kostelů ve městě je Taxirthes tis Mitropoelos pocházející z 9. století. V něm najdete překrásné fresky, které přibývaly postupně během staletí jeho existence. Dále stojí za vidění také kostel Agios Stefanos z 10. století, kde je umístěna pozoruhodná ženská galerie. Kostely bývají většinou uzavřené, dostanete se do nich jen v době konání bohoslužby, nebo když probíhá úklid. Pokud máte dostatek času, můžete zapátrat i po klíčích, které bývají uloženy v Byzantském muzeu.

Kastoria - řecké město

Menší Byzantské muzeum ukrývá nádhernou sbírku propracovaných barevných ikon, které pochází ze všech kastorijských kostelů. Muzeum najdete v hořejší části města, u hlavního náměstí Plateia Dexamenis. Další poklady pak nabízí Muzeum lidových tradic, které vyžaduje delší návštěvu už jen kvůli nádherné budově Alvazi Mansion ze 17. století, ve které sídlí. Až do roku 1972 sloužilo sídlo k bydlení, teprve poté z něj bylo uděláno muzeum. Zdejší sbírky jsou tvořeny předměty domácího použití, zemědělským nářadím a oděvy. Prohlédnout si zde můžete také zrekonstruovanou kuchyni a vinný sklípek.

Kastoria - řecké město

Po obchodnících s kožešinami zůstala ve městě četná okázalá sídla, převážně z 18. a 19. století. Všimnout si můžete vil s názvy jako Skoutari, Natzi, Basara nebo Immanouil. Jedná se většinou o třípodlažní budovy s velikými okny, balkóny a přízemím z kamene. Vnitřní prostory jsou zdobeny řezbami a malbami na zdech. Horní patra bývají obydlená, zatímco přízemí slouží jako skladiště.

Kastoria - řecké město

Pokud se vydáte na procházku po nábřeží, můžete si prohlédnout nezvykle tvarované tradiční rybářské čluny kotvící u břehu. Vody jezera nejsou nejčistější, přesto je obývají žáby a želvy. Procházkou po pevnině dojdete ke klášteru Panagia Mavriotissa, který již není v provozu. Zbyly z něj jen dva kostely z 11. a ze 14. století, v nichž jsou k vidění velmi dobře zachovalé fresky.

- jap -

Článek byl zobrazen 5 077 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytovní v Řecku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Řecku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Řecko.Světadíly.cz najdete komplexní informace o Řecku. Najdete zde články, recenze, rady a tipy na cesty, zájezdy do Řecka - pobytové i poznávací, dále fotografie a diskuse. Řecko a řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací turistů z celéo světa.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA